Fem motorcykelrejser i historiens spor

John Andersen er uddannet tømrer og arkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole i 1970. John har i mere end 50 år foretaget mange forskellige og interessante rejser. Disse inkluderer bjergbestigning, arkæologiske ekspeditioner, isbjørnemærkninger samt kajakekspeditioner overalt langs Grønlands og Canadas kyster. I 2005 har han foretaget en række rejser på motorcykel – ofte ‘i fodsporet’ på historiske personer. John er forfatter til en lang række bøger skrevet i forbindelse med disse mange eventyrlige rejser. John er mangeårigt medlem af Eventyreres Klub og fungerede som formand for klubben fra 1997 til 2001.

1) En motorcykelrejse på Silkevejen fra København til Istanbul og videre til Xian og retur

Fra april til september 2014 rejste John Andersen 27.000 km på motorcykel fra Danmark til Istanbul i Tyrkiet og videre gennem Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kirgistan, Kazakhstan, Kina og Sibirien, hvor han fulgte de gamle silkeveje. Målet var bl.a. at beskrive de mange karavanseraier (hoteller) som blev benyttet gennem 2000 år. I dag ligger de fleste som ruiner, men især i Tyrkiet og Iran er mange af dem restaureret og enkelte er indrettet som moderne hoteller. Johns opgave var også at beskrive det nuværende liv og trafik på de historiske veje. Silkevejen fra Istanbul til Xian og retur – en motor- cykelrejse på 35.000 km.

2) En motorcykelrejse fra København gennem Rusland og Sibirien til Kamtjatka ved Stillehavet
Fra april til medio september 2016 gennemførte John Andersen en motorcykelrejse fra Sct. Petersborg til Stillehavet hvor målet og opgaven var at beskrive den historiske rejse som Vitus Bering fra Horsens foretog fra 1725- 1743. Det var zar Peter den Store som ville have undersøgt om Sibirien var forbundet med Nordamerika eller om der var et stræde imellem. Samtidig ønskede han at få kortlagt de store ubeboede egne for dermed at kunne udvide Ruslands territorium. For John var det en både spændende og farefuld tur, men den blev gennemført ikke mindst med stor hjælp fra venlige russere.

 

3) Ad støvede veje rundt i Sydamerika – med glimt fra Ernesto (Che) Guevara’s legendariske bog ”En motorcykeldagbog”

Beretningen fra en fire måneders motorcykelrejse fra december 2017 til april 2018. turen tog sit udgangspunkt i Buenos Aires i Argentina og videre til Chile, Peru, Ecuador og Columbia, hvor John og hans motorcykel makker Bodil, fulgte ruten for Ernesto Che Guevaras motorcykelrejse i 1952, hvorom han skrev bogen ”En motorcykeldagbog”.

Foredraget handler også om det at rejse langt, 13.000 km på motorcykel, om den storslåede natur og ikke mindst om de mennesker de to mødte på den lange rejse. John Andersen har skrevet en bog om den interessante og spændende tur og den udkom på forlaget “Mellemgaard” i foråret 2019.

4) En rejse af samme rute som Carsten Niebuhr gennemførte fra 1761-67

Johns rejse langs Carsten Niebuhrs rute går til Tyrkiet og rundt i Tyrkiet på motorcykel og tilbage gennem Østeuropa. Andre rejser rundt i områderne foregår på hesteryg, med tog, bus og taxa.
Baggrunden for turen starter for mere end 200 år siden, hvor Frederik den 5. sammen med Bernstorff og den tyske professor Michaelis beslutter, at udsende en stor ekspedition til Arabia Felix med det formål at indsamle naturhistorisk, kulturel og anden viden om det vi i dag kalder Mellemøsten. Der var seks deltagere, to fra Danmark, to fra Sverige og to fra Tyskland. Den eneste overlevende, Carsten Niebuhr, skrev en fængslende beretning om ekspeditionen. Det er denne rejse John Andersen har gennemført og skrevet om i bogen ‘Rejser til det lykkelige Arabien’ – og som dette foredrag omhandler.

5) Nils Holgersens forunderlige rejse

Den svenske forfatter og nobelprismodtager Selma Lagerlöf, fik i 1902 til opgave at skrive en ny læsebog til skolerne. Lagerlöf rejste rundt i det meste af Sverige gennem halvandet år for at indsamle både naturhistorisk og lokalhistorisk materiale. Under en rejse i 1904 havde Selma Lagerlöf endnu ikke fundet ud af hvordan bogen skulle opbygges. Men på rejsen til Norrbotten og Lapland i 1905, tænkte hun på hvordan Rudyards Kipling i Junglebogen havde brugt en dreng i dyrenes verden til at beskrive almene menneskelige hændelser så det kunne forstås af skolebørn og voksne. Og så var Nils Holgersen skabt.

På to rejser, hver af små tre måneders varighed, har John kørt ca. 12.000 kilometer til de omkring 200 forskellige destinationer, beliggende i de 24 len som Selma Lagerlöf omtaler. John har under sine rejser gennemført interview, med mange forskellige typer af mennesker, der har fortalt om deres kendskab til Nils Holgerssons forunderlige rejse, netop i deres område. Johns oplevelser giver en aktuel beskrivelse af Sveriges storslåede natur, kultur og arkitektur, samt et indblik i de menneskers liv som i dag bor spredt i det store land.

.

Du kan læse om Lene og Claus’ rejse og arbejde i den sydøstasiatiske region i Topp of the Worlds første bogudgivelse ‘I naturens tjeneste’.

Topp of the World er en ny
og spændende portal for dig,
der er eventyrlysten eller
bare nysgerrig på verden.

© 2020 Topp of the World

FØLG OS

CVR NR 33536879
Bjerredevej 33, 4682 Tureby
Salgs- og leveringsbetingelser